EHBO gids wasmachines

Klik hier om de PDF te downloaden.

 

INTRODUCTIE

Dat wasmachines duur zijn is waarschijnlijk niemand ontgaan. Sterker nog, het is waarschijnlijk een van de duurste apparaten in uw huis. Een wasmachine die kapot gaat is dan ook geen leuke gedachte. Zeker in deze tijd wanneer bijna iedereen aan het eind van de maand weer op nul staat. Even een nieuwe wasmachine kopen, of de oude vervangen is dan uitgesloten. In plaats daarvan kunt u natuurlijk naar de wasserette gaan, maar de kosten daarvan lopen helemaal de spuigaten uit.

Een servicemonteur bellen voor uw wasmachine reparatie is vaak een goedkopere optie dan direct een nieuwe wasmachine kopen. Maar als u daar kritisch over nadenkt en de kosten opsplitst ziet u al snel dat in het gros van de reparatie gevallen de meeste kosten zitten in de voorrijkosten van de monteur. Tenzij u natuurlijk zelf uw wasmachine brengt naar de monteur. Maar wie doet dat nou?

En hoeveel gedoe is dat wel niet?

Gelukkig kunt u, als u een beetje handig bent, zelf uw wasmachine repareren met wat instructies. De meeste problemen met uw wasmachine zijn vrij makkelijk en snel te verhelpen, tenzij het gaat om echt grote problemen waarbij de onderdelen flink aan de prijs zijn. Maar goed, in de meeste gevallen kunt u dan ook beter kiezen voor het vervangen van de wasmachine. Mocht het repareren van uw wasmachine u toch niet lukken, dan kunt u altijd nog een wasmachine monteur van uw zuurverdiende geld laten komen. Voor nu, lees aandachtig deze handleiding en waag een gok. De uitkomst kan wel eens heel verrassend zijn, en u bent wellicht zelfs wel handiger dan u denkt!

 

 

WASMACHINE ONDERHOUD

De beste manier om geld te besparen op een wasmachine reparatie is simpelweg goed onderhoud. Het klinkt wellicht heel logisch, maar helaas wordt dit deel wel vaak vergeten. Hierdoor heb je ook meteen nooit het probleem dat je kleding muf of zelfs met vetluis vlekken uit de wasmachine komt.

Zorg dat u in ieder geval 1 keer per maand even de staat van uw wasmachine controleert. Dit kost u echt maar een paar minuten, maar u bespaart zich daar later veel problemen en geld mee. Controleer eerst of de toevoerslang goed stevig vast zit en nergens lekkage vertoont. Kijk daarna naar de afvoerslang en verzeker uzelf dat deze niet gedraaid of ietwat los zit. Voel met uw vinger in de buis of u kleine imperfecties, ophopingen of roestplekken kunt ontdekken. Het is altijd het beste om een mogelijk probleem in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. De ervaring leert dat het probleem daardoor niet alleen makkelijker en sneller te repareren is, maar dat het u ook veel minder geld kost.

Naast een maandelijkse controle van uw wasmachine leest u onderstaand een paar andere manieren om ervoor te zorgen dat uw wasmachine de komende jaren in optimale conditie blijft functioneren.

VERVANG SLANGEN ELKE 5 JAAR

Bij slangen ontstaan na verloop van tijd vaak lekkages. Waterlekkage kan zorgen voor flink (roest)vlekken, zeker wanneer u in een deel van Nederland woont met wat harder water.

Daarnaast kan vuil en kalk zich ophopen in de slang waardoor het water geen goede doorstroom meer naar de wasmachine heeft. Bovendien zijn slangen met vuil ophopingen minder buigzaam en vertonen daardoor dus eerder scheuren. U hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat een lekkage voor een aanzienlijke waterschade aan zowel uw wasmachine als uw vloer en/of plafond kan zorgen, met alle financiële gevolgen van dien.

Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om maandelijks alle in- en uitgaande slangen van uw wasmachine te controleren op eventuele onvolkomenheden.

Controleer de slangen aandachtig op lekken, roest en plekken die extra aandacht vragen zoals scheurtjes en schilfers. Om problemen te voorkomen is het belangrijk plusminus elke 5 jaar deze slangen te vervangen. Gebruikt u de wasmachine zeer intensief wanneer u bijvoorbeeld een huishouden heeft met veel kleine kinderen, dan wordt het aangeraden om de slangen al eerder te vervangen. Kies bij het vervangen van de slangen bij voorkeur voor een rvs watertoevoer en waterafvoerslang. Deze hoge kwaliteit rvs-slangen zijn net ietsje duurder, maar zijn qua kwaliteit echt een stuk beter en betrouwbaarder dan de meeste rubberen slangen. Dergelijke rvs-slangen zijn al voor plusminus 13 euro te koop. Het kost u de kop dus niet, maar u bespaart zichzelf door een paar euro extra uit te geven wel een hoop extra kosten.

Kortom, een goede investering dus.

 

 

STOP UW WASMACHINE TROMMEL NOOIT TE VOL

Het kan natuurlijk ontzettend verleidelijk zijn net dat beetje meer was in de wasmachine te proppen. Immers, u hoeft dan misschien wel een wasje minder te draaien. Maar wees u ervan bewust dat het overladen van de wasmachine op den duur niet zonder gevolgen is. De wasmachine trommel is namelijk perfect uitgebalanceerd zodat deze zonder problemen de snelle omwentelingen van uw wasmachine aan kan. Wanneer u de wasmachine te vol doet raakt de wastrommel uit balans. Dit zal in veel gevallen niet een acuut probleem opleveren, maar op de lange termijn kan dat u een hoop geld gaan kosten. Uw wasmachine zit vol met mechaniek die ervoor zorgt dat de wastrommel bij de maximale belading van uw wasmachine nog altijd in perfecte balans blijft. Overbeladen van uw wasmachine lijkt dus op de korte termijn een goed idee, maar is dat voor de lange termijn zeker niet. Door het overbeladen van uw wasmachine komt er extra druk op de onderdelen. De onderdelen zullen dus sneller en ongelijkmatiger slijten waardoor uw wasmachine voortijdig kapot zal gaan.

ZORG DAT UW WASMACHINE WATERPAS STAAT

Trillingen zijn slecht voor een wasmachine. Niet alleen zorgt het dat uw wasmachine overmatig geluid produceert, maar het zorgt er ook voor dat wasmachine onderdelen sneller lostrillen en dus eerder aan vervanging toe zijn. Om overmatige trillingen te voorkomen is het belangrijk uw wasmachine altijd op de grond te plaatsen en te zorgen dat deze altijd volledig waterpas staat. U kunt dit eenvoudigweg zelf checken door een waterpas te pakken en deze bovenop uw wasmachine te leggen. Doe dit twee zijden op. Controleer eerst van voor naar achter en daarna van links naar rechts. Wanneer de luchtbel van de waterpas in het midden staat is de wasmachine volledig waterpas gepositioneerd. Mocht uw vloer niet volledig vlak zijn dan hoeft dat alsnog geen probleem te zijn. De meeste wasmachine beschikken namelijk over 2 stelpoten. In sommige gevallen hebben wasmachines zelfs wel 4 stelpoten. Indien uw wasmachine maar 2 stelpoten heeft bevinden deze zich hoogstwaarschijnlijk aan de voorkant van uw machine. U kunt de stelpoten gemakkelijk in hoogte verstellen tot de wasmachine waterpas staat door eraan te draaien, al dan niet met een juiste maat steeksleutel.

GEBRUIK DE AANBEVOLEN HOEVEELHEID WASMIDDEL

Meer is niet altijd beter, en dit gaat zeker op voor uw wasmiddel. Wanneer u teveel wasmiddel gebruikt kan dit zich ophopen in de afvoerslang, maar ook in de het zeepbakje. Een ophoping bij de afvoer kan ervoor zorgen dat draaiende delen minder goed kunnen bewegen, wat ervoor zorgt dat het water van uw wasmachine minder goed en snel afgevoerd kan worden. Ook kunnen ophopingen in het zeepbakje ervoor zorgen dat er vetluis ontstaat en dat uw anders zo frisse was muf gaat ruiken en zelfs gaat stinken. Met name nieuwe wasmachines die waterbesparend wassen zijn erg gevoelig voor dergelijke problemen. Als uw was niet heel erg vies is kunt u overwegen om minder wasmiddel te gebruiken dan wordt aanbevolen. Hoewel u het wellicht niet zou verwachten zijn veel mensen aangenaam verrast wanneer ze slechts de helft van het aanbevolen wasmiddel gebruiken en toch een stralend frisse en vooral schone was uit de machine krijgen. Vergeet niet, de wasmiddelfabrikant is erbij gebaat zoveel mogelijk wasmiddel aan u te verkopen. Wilt u toch wat extra waskracht dan kunt u een schep baking soda toevoegen. U zult versteld staan dat u voor de helft van de prijs net zo’n schone frisse was heeft. Bovendien doet u op deze manier ook nog eens twee keer zo lang met uw wasmiddel.

U kunt er ook voor kiezen om uw eigen wasmiddel te maken met ingrediënten die u in elke supermarkt vindt. Het enige dat u daarvoor nodig hebt is zeep, een rasp, wat water en eventueel voor een extra frisse geur wat etherische oliën. U raspt daarvoor de zeep boven een grote pan. Voeg daarbij langzaam het gekookte water toe en roer alles goed door elkaar totdat de zeep volledig is opgelost.

Om de waskracht van uw zelfgemaakte wasmiddel te verhogen kunt u een schepje baking soda toevoegen. Doe dit echter alleen indien u zeker weet dat uw wastrommel vervaardigd is van roestvrijstaal (rvs). Bij wastrommels gemaakt van aluminium raden wij het gebruik van baking soda ten zeerste af. De baking soda zal namelijk het aluminium onherstelbaar aantasten. U kunt snel zelf testen of het materiaal van uw wastrommel aluminium is, of rvs. Alleen in het geval van rvs zal een magneet aan uw trommel blijven kleven. Voeg vervolgens nog wat druppels esoterische oliën toe naar eigen inzicht en geur. Het enige dat u daarna nog hoeft te doen is het geheel af laten koelen waarna u het in een lege fles kunt overgieten. Voeg bij elke was die u draait 25 tot 50ml van uw zelfgemaakte wasmiddel toe in een wasbol of het daarvoor bestemde zeepbakje. U zult zien, uw zelfgemaakte wasmiddel werkt net zo goed als in de winkel verkrijgbare merken tegen slechts een fractie van de prijs. Bovendien is dit beter voor het behoud van uw wasmachine. Door een lagere (benodigde) dosering zullen namelijk ook veel minder zeepresten achterblijven in uw wasmachine.

MAAK UW WASMACHINE REGELMATIG SCHOON

Zelfs als u zeer zorgvuldig te werk gaat met het doseren van het wasmiddel blijft het aanbevolen om maandelijks de wasmachine te reinigen. Hierdoor zorgt u er preventief voor dat eventuele vuil- en zeepresten zich niet kunnen ophopen. Eventuele verstoppingen en ophopingen kunnen namelijk niet alleen draaiende delen belemmeren, maar het zorgt ook voor een potentiele broedplaats van schimmel, bacteriën en vetluis. Hierdoor kan uw wasmachine gaan stinken, de gewassen kleding gaan stinken, en zelfs vieze strepen van vetluis in de kleding achterlaten.

Voor het schoonmaken van uw wasmachine kunt u een reinigingsmiddel voor uw wasmachine kopen, maar u kunt het ook goedkoop zelf maken. Voor het laatste hoeft u alleen de wasmachine leeg, of met wat niet al te vieze handdoeken of theedoeken te draaien. Stel het wasprogramma in op 90 of 95 graden en voeg een half kopje soda, of 3 kopjes azijn toe. Indien uw wasmachine erg vies is, of nog steeds stinkt is het aan te raden het geheel te herhalen. Azijn absorbeert namelijk nare luchtjes.

Ook kunt u voor het schoonmaken van uw wasmachine ammonia gebruiken. Zorg er wel altijd voor dat u uw wasmachine grondig laat spoelen na het gebruik van ammoniak. Zeker wanneer u daarna ook nog eens de wasmachine met bleek wilt spoelen. Ammonia en bleek reageren namelijk op elkaar en wordt tezamen het giftige chlooramine gas.

 

 

DIAGNOSE VAN WASMACHINE PROBLEMEN

Om uw wasmachine te repareren moet u eerst weten wat er echt aan de hand is. Zodra u het probleem heeft gevonden, kunt u verder lezen bij het deel van dit e-book dat u tot in detail beschrijft hoe u het moet repareren.

WERK VANUIT DE BASIS

Een wasmachine is een complex apparaat, maar dat betekent dat alle problemen ook lastig op te lossen zijn. Start uw wasmachine niet meer? Ga dan eerst na of uw wasmachine wel stroom krijgt. Trillingen van een wasmachine kunnen ervoor zorgen dat een stekker langzaam maar zeker uit het stopcontact trilt. Daarnaast kan het ook zijn dat de stroomdraad niet meer in optimale conditie is door bijvoorbeeld een huisdier, of een kind een dat ermee heeft lopen spelen.

Indien de stekker van de wasmachine in het stopcontact moet u zich verzekeren dat de wasautomaat wel stroom ontvangt. Om dit te testen kunt u een ander apparaat, een radio, een contactdoos met lichtswitch of een kleine lamp aansluiten. De wasmachine volledig demonteren heeft namelijk weinig zin als achteraf blijkt dat het probleem in de stroomvoorziening van uw huis zelf zit. Komt er geen stroom uit het stopcontact, controleer dan de zekering in uw groepenkast. Indien de zekering eruit is gesprongen, dan hoeft u bij een nieuwe groep met een automatische zekering, alleen het palletje van de groep weer naar boven te klikken.

Heeft u nog een oude groepenkast waarbij de zekering letterlijk kan springen? Zorg dan voor het plaatsen van een nieuwe zekering. Let daarbij wel op dat u een zekering plaatst met het juiste amperage.

Een zekering is makkelijk te vervangen, ook voor iemand met weinig of geen technische kennis.

Verwijder de oude zekering en ga ermee naar uw plaatselijke onderdelenwinkel. Zij hebben zonder twijfel zo een nieuwe zekering voor u op voorraad.

Na het vervangen van de zekering is het tijd voor het controleren van de stroomkabel. Het controleren van de voedingsspanning is gewoonlijk de eerste stap bij het opsporen van storingen in een stroomkring. Als er geen spanning aanwezig is, of als deze te laag of te hoog is, moet eerst het probleem met de voedingsspanning gecorrigeerd worden voordat er verder wordt gezocht. Bij het regelmatig onderhoud controleren we dus eerst of alle stroombronnen werken en of de stroom ook goed wordt doorgegeven via de stroomkabel. Trek de stekker van de wasmachine uit het stopcontact of haal de stroomkabel los van de contactdoos en kijk of u onregelmatigheden kunt ontdekken bij het snoer. Een stevige knik in de kabel kan voor een breuk zorgen, en een breuk kan ervoor zorgen dat uw wasmachine geen stroom meer krijgt. Als u bekend bent met een multimeter kunt voor het checken van de stroomkabel ook een multimeter gebruiken. Zorg er daarbij dus voor dat de stroomkabel niet verbonden is met het stopcontact en zet vervolgens de multimeter op continue. U kunt nu de spanning gaan meter door de 2 spanningssnoeren aan te sluiten op de multimeter. Stel vervolgens uw multimeter in op gelijkstroom en 230 Volt. Hou nu de zwarte meetsnoer tegen de minkant en de rode meetsnoer tegen de pluskant. Ziet u de waarde 0.000 in het display verschijnen, dan weet u dat het stroomsnoer nog prima in orde is.

Nu u weet dat de stekker van uw wasmachine in het stopcontact zit en er zeker weten stroom doorheen vloeit is het tijd om naar de watertoevoer te gaan kijken. Controleer of alle knoppen in de juiste stand staan, alle slangen zijn aangesloten en dat er zich geen knik in een van de slangen bevindt. Lekt uw wasmachine water?

Controleer dan of alle slangen stevig en ook recht zijn aangesloten. Zorg dat de kraan voor de watertoevoer aan staat.

Indien uw wasmachine het nog steeds niet doet na deze basiszaken te controleren, dan ligt het probleem in de wasmachine zelf. Het is tijd om het probleem bij uw wasmachine systematisch uit te sluiten.

FOUTCODES

Nieuwe wasmachines hebben tegenwoordig een elektronisch display. Dit maakt het stellen van de diagnose vaak een stuk makkelijker en sneller. Geeft uw wasmachine een probleem, kijk dan dus altijd eerst of er een foutcode wordt getoond. Elke fabrikant gebruikt andere foutcodes, maar op Google kunt u de verschillende foutcodes van alle merken overzichtelijk vinden. Door de foutcode op te sporen wordt vaak al vrij direct het probleem aangeduid.

Heeft u een wat oudere wasmachine die nog geen foutcodes weergeeft, dan kunt u vaak het probleem diagnosticeren door te kijken naar wat de wasmachine doet, of niet doet, en welk geluid hij daarbij maakt. Gebruik het volgende deel van ons e-book om achter de oorzaak van het wasmachine probleem te komen en blader vervolgens naar het deel waarin tot in detail wordt uitgelegd hoe u het probleem kunt verhelpen.

WASMACHINE DRAAIT NIET, EN MAAKT OOK GEEN GELUID

Als uw wasmachine helemaal niet meer draait en u hoort de motor niet draaien, of een poging doen om te draaien, dan kunnen er verschillende oorzaken zijn. U dient dan de volgende zaken te controleren:

 • Motor
 • Waterniveau schakelaar
 • Water inlaatklep
 • De timer
 • Dekselschakelaar
 • Filterscherm
 • Centrifugale schakelaar

 

 

WASMACHINE DRAAIT NIET EN MAAKT GELUID WANNEER AAN

Als uw wasmachine niet draait, maar wel pogingen doet om te draaien is het zaak om te onderzoeken wat de wasmachine hierin belemmerd. De oorzaak hiervan kan liggen bij:

 • Waterpomp
 • Oververhitte motor
 • Filterscherm
 • Water inlaatklep

WASMACHINE OVERSTROOMT

Indien uw wasmachine overstroomt door water dient u de volgende punten te controleren:

 • De timer
 • Waterniveau schakelaar
 • Schade aan de filter
 • Water inlaatklep

WASMACHINE KRIJGT GEEN WATER, OF ALLEEN KOUD

Wanneer uw wasmachine geen water krijgt, of alleen maar warm/koud water levert en niet het tegenovergestelde, dan dient u de volgende zaken te controleren:

 • Watertoevoer slang
 • Filterscherm
 • Waterniveau schakelaar
 • Timer
 • Water inlaatklep

WASMACHINE LEKT WATER

Indien uw wasmachine water op de vloer lekt, dan dient u het volgende te controleren:

 • Slang aansluitingen
 • Afvoerslang
 • Waterpomp
 • Deurrubber (manchet)
 • Wastrommel rubber
 • Wastrommel lagers
 • Defecten en/of beschadigingen aan de
 • buitenkant van de wastrommel

 

 

WASMACHINE POMPT NIET GOED AF

Als er water in uw wasmachine blijft staan doordat uw wasmachine niet goed afpompt kunt u kijken naar de volgende zaken:

 • Afvoerslang
 • Timer
 • Aandrijfriem (indien uw wasmachine wordt aangedreven met een aandrijfriem)
 • Motorkoppeling
 • Waterpomp
 • Schoepenrad

WASMACHINE CENTRIFUGEERT NIET ( GOED)

Kleding komt nooit helemaal droog uit de wasmachine, maar door het centrifugeren zou het overtollige water wel uit de kleding gedrukt moeten worden. Als uw kleding of andere was helemaal nat in plaats van klamp uit de wasmachine komt dient u de volgende gebieden te controleren:

 • Waterafvoer probleem (zie water pompt niet af)
 • Wasmachine deksel schakelaar
 • Timer
 • Centrifugaal schakelaar
 • Waterniveau schakelaar
 • Motorkoppeling
 • Aandrijfriem
 • Transmissie
 • Pulley

WASMACHINE MAAKT PROGRAMMA NIET AF

Wanneer uw wasmachine wel start met het wasprogramma, maar het vervolgens niet afmaakt kunnen er vier dingen aan de hand zijn. Als uw wasmachine wel water vult en daarna draait, maar vervolgens niet naar het spoelprogramma gaat, dan kan er iets met de timer van de wasmachine zijn. Ook kan het zijn dat filterpomp is verstopt, of de koolborstels zijn versleten.

Indien uw wasmachine wel naar het spoelprogramma gaat, maar vervolgens niet verder moet u controleren of de wasmachine daarna water pakt. Indien dit niet het geval is, ligt het probleem in de watertoevoer. Pakt uw wasmachine wel daarna water, en de filterpomp is niet verstopt en de koolborstels zijn niet versleten, dan ligt het probleem bij de timer van uw wasmachine.

 

 

DE WAS STINKT NA HET WASSEN

Wanneer de was stinkt zelfs nadat u het heeft gewassen kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Om alle oorzaken uit te sluiten dient u zich ervan te verzekeren dat de wasmachine goed schoon is (zie hiervoor hoofdstuk wasmachine onderhoud). Indien u uw wasmachine wel maandelijks schoonmaakt, maar de kleding nog steeds stinkt na het wassen dient u de volgende zaken te controleren:

 • Verstoppingen in de afvoerslang
 • Kleding die vastzit aan de buitenkant van de wastrommel
 • Zeepresten
 • Geblokkeerde waterpomp

WASMACHINE MAAKT LAWAAI

Indien uw wasmachine meer lawaai maakt dan normaal duidt dat normaliter op een probleem. In de meeste gevallen zijn er een aantal zaken die kunnen zorgen voor overmatig lawaai, zoals:

 • Aandrijfriem
 • Motor
 • Transmissie
 • Waterpas stand

KLEDING IS BESCHADIGD

Als er kledingstukken verdwijnen of beschadigd raken in de was kan dat zeer vervelend zijn. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben, te weten:

 • Roest in de wastrommel (indien er roestvlekken in de was zitten)
 • Beschadigde trommel (gaten in uw kleding)
 • Defecte wastrommel (kleding beschadigd)

WASMACHINE DEMONTEREN VOOR ONDERHOUD EN REPARATIE

Nu dat u een idee heeft wat er met uw wasmachine aan de hand is, is het tijd om de wasmachine te repareren. Voor de meeste reparaties is het noodzakelijk dat u bij de onderdelen binnenin uw wasmachine kunt. Exacte instructies om uw wasmachine stap voor stap te demonteren verschillen per merk, wasmachinemodel en of het een voorlader of bovenlader is. Gelukkig voor u zijn de te nemen stappen voor demontage over het algemeen nagenoeg hetzelfde.

Voordat u begint haalt u de wasmachine van het stroom. Water en stroom zijn en blijven altijd een gevaarlijke combinatie, en een pijnlijke schok is het laatste wat u wilt.

Vervolgens is het tijd om de watertoevoerslang van de kraan los te koppelen. Daarvoor dient u eerst een paar voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voorkom dat u een waterballet heeft. Neem daarvoor een emmer en een handdoek ter hand.

Controleer vervolgens of de kraan van de watertoevoer dichtgedraaid zit. Pas wanneer u zichzelf daarvan verzekerd heeft, kunt u de watertoevoer slang van uw wasmachine losdraaien van de kraan.

 

Houdt de slang stevig rechtop vast, nu er nog water in de slang zit. Het is heel normaal dat er nog water onder druk uit de slang komt zetten, dus houdt de handdoek vooral bij de hand. Leg de slang vervolgens in de emmer en laat deze goed leeglopen. Controleer hierna de slang op eventuele beschadigingen en vervang deze indien nodig.

Uw wasmachine bestaat grofweg uit twee delen, namelijk het elektronisch deel en het deel waar de motor en het water samenkomt. Voor problemen met stroom, de timer of andere elektronica moet u zijn in het elektronisch deel, het zogenaamde bedieningspaneel. Heeft u problemen met uw motor of waterafvoer, dan dient u zich toegang te verschaffen tot de wastrommel en de motorruimte.

HET MERK EN MODEL VINDEN

Wanneer u op zoek gaat naar wasmachine onderdelen, dient u exact te weten welke wasmachine u heeft. De onderdelen kunnen namelijk verschillen per jaar, merk, model en zélfs het typenummer, ook wanneer het om eenzelfde merk gaat.

Heeft u zoals velen de handleiding van uw wasmachine weggegooid? Dan kan het nogal eens een zoektocht worden, maar gelukkig zijn een paar handige trucs om erachter te komen welke wasmachine u precies heeft.

Als eerste kijkt u naar het logo op uw wasmachine. Dit wordt veelal prominent getoond. Populaire wasmachines zijn bijvoorbeeld Miele, AEG, Bosch, Zanussi etc.

Hierna gaat u op zoek naar het model en typenummer. Omdat de plaats hiervan vaak van merk tot merk verschilt kan dit soms lastig te vinden zijn. Over het algemeen dient u op zoek te gaan naar metalen plaatje of sticker met technische specificaties. Bij een bovenlader staat het model en typenummer vaak aan de achterkant van het bedieningspaneel, aan de bovenkant van het bedieningspaneel, de zijwand of onder de deksel van de wasmachine. Bij een voorlader vindt u het model en typenummer vaak bij of in de deur. Model en typenummers zijn vaak een combinatie van cijfers en letters en staan meestal aan de bovenkant van de sticker.

Kunt u het model en typenummer nou niet vinden, dan adviseren wij u online bij uw wasmachine merk te kijken. De verschillende wasmachine merken vermelden vaak zelf ook op hun website waar u deze informatie kunt terugvinden. Is het label verwijderd of beschadigd, dan kunt u op de website van de fabrikant bekijken welk model u heeft. Het enige dat u hoeft te doen is te zoeken naar een wasmachine die lijkt op die van u. Vaak kunt u daar ook de handleiding van uw wasmachine downloaden voor het geval dat u deze kwijt bent.

 

 

VERWIJDEREN VAN HET BEDIENINGSPANEEL

Het bedieningspaneel van uw wasmachine vindt u doorgaans aan de voorkant bovenzijde en bevat alle knoppen om uw wasmachine mee te bedienen. Om bij het binnenwerk van het bedieningspaneel te komen moet u allereerst de borgschroeven verwijderen. Deze ziet u in eerste instantie niet, omdat deze zo zijn weggewerkt dat uw wasmachine er ook van de buitenkant mooi uitziet. U vindt deze borgschroeven dan ook meestal onder een strip die eerst moet verwijderen. Daarna heeft u toegang tot de borgschroeven. Om de strip te verwijderen dient u deze langzaam op te tillen. Vaak zijn deze strips geklemd. Ook kunt u een platte schroevendraaier gebruiken om de strips los te wippen. Doe dit uiterst voorzichtig.

Wanneer u te hard te werk gaat kan de vergrendeling van de strip breken. Indien de vergrendeling van de strip breekt dient u ook de strip in zijn volledigheid te vervangen. De strip kan hierdoor namelijk niet meer terug geplaatst worden. We kunnen het dus niet genoeg benadrukken. Verwijder de strips alstublieft voorzichtig. Kunt u de schroeven van uw bedieningspaneel niet lokaliseren, dan adviseren wij u om de gebruiksaanwijzing van uw specifieke machine te raadplegen.

Hierna dient u de bedieningsknoppen te verwijderen. Doorgaans zitten deze erop geschoven. Dit betekent dat u door met beleid te trekken de knoppen voorzichtig eraf kunt schuiven. Komen de knoppen niet gemakkelijk los, trek dan niet te hard door, maar kijk of u een schroef kunt vinden. Op sommige wasmachine modellen zijn de bedieningsknoppen namelijk bevestigd met een kleine schroef die u kunt verwijderen met een schroevendraaier of een inbussleutel.

HET SERVICEPANEEL VERWIJDEREN

Indien u toegang nodig heeft tot de kuip, de wastrommel of de motor van uw wasmachine dient u het servicepaneel te verwijderen. In de meeste gevallen bevindt zich dat aan de voorkant van de wasmachine, maar dit paneel kan zich ook aan de zijkant bevinden. Weet u niet zeker waar het paneel zich bevindt, of kunt u het gewoonweg niet vinden, dan kunt u het beste daar de handleiding van uw wasmachine op naslaan. Om het servicepaneel te verwijderen is het zaak eerst de borgschroeven te vinden. De zijn meestal geplaatst in de hoeken van het servicepaneel, of aan de achterkant of zijkant. Verwijder hierna het paneel en plaats het op een plek waar u er niet over struikelt tezamen met de schroeven.

TOEGANG KRIJGEN TOT DE BOVENKANT VAN UW WASMACHINE

In de meeste vindt u aan de achterkant vlak onder het blad twee borgschroeven. Door deze schroeven te verwijderen komt het bovenblad van uw wasmachine los. U kunt het bovenblad nu zachtjes naar achteren of naar voren schuiven. Wanneer het bovenblad ver genoeg naar achter of naar voren is geschoven komen de nokjes vrij waarmee het blad bevestigd is. Hierna kunt u gemakkelijk het blad van uw wasmachine optillen en verwijderen. Mochten de schroeven bij uw specifieke model niet op die plek zitten, dan adviseren wij u om de gebruikershandleiding van uw wasmachine te raadplegen.

 

 

TOEGANG KRIJGEN TOT DE ONDERKANT VAN UW WASMACHINE

Som is het nodig dat u ook toegang krijgt tot de onderkant van de wasmachine. Gelukkig hebben de meeste wasmachines geen paneel aan de onderkant. Hierdoor kunt u gemakkelijk bij onderdelen die aan de onderkant van uw wasmachine zitten. Het enige dat u hoeft te doen is langzaam en voorzichtig de wasmachine op zijn kant keren. Het maakt hierbij niet uit of u de wasmachine op de zijkant of achterkant keert. Het kan zijn dat u de wasmachine alleen kunt kantelen, maar vaak is het makkelijker om dit samen met iemand te doen. Een wasmachine is namelijk vrij zwaar. Wanneer het kantelen verkeerd gaat valt de wasmachine waardoor er beschadigingen aan de binnenkant van uw wasmachine kunnen ontstaan, of zelfs erger nog u kunnen verwonden. Wilt u er helemaal verzekerd van zijn dat u zowel aan de binnenkant geen schade veroorzaakt aan de onderdelen tijdens het kantelen, als aan de buitenkant, dan kunt u het beste een of meerdere doeken neerleggen waarop de machine kan rusten.

UW WASMACHINE REPAREREN

Nu dat u de wasmachine open heeft gemaakt, heeft u toegang tot alle onderdelen. Het is tijd om uw wasmachine te repareren. Gebruik het hoofdstuk diagnose van wasmachine problemen van dit e-book om precies te weten waar u moet kijken. Zo bespaart u zichzelf een hoop tijd. Wanneer u een goed idee heeft van het mogelijke probleem kunt u de volgende instructies gebruiken om het defecte onderdeel te vervangen.

DE DEURVERGRENDELING MET DEKSELSCHAKELAAR

Elke wasmachine heeft een deurvergrendeling / deurslot om te voorkomen dat u tijdens het wassen de deur van uw wasmachine kunt openen. U kunt zichzelf daardoor lelijk verwonden. Zodra de deurvergrendeling geopend is, is het voor de wasmachine niet langer mogelijk om te draaien. Anderzijds, wanneer de wasmachine draait is het onmogelijk de deur te openen.

De deurvergrendeling schakelaar bestaat uit twee delen, het deurslot en de schakelaar. De schakelaar bevindt bovenaan bij het bedieningspaneel. De daadwerkelijke vergrendeling bevindt zich uiteraard bij de deur zelf. Indien uw wasmachine een probleem heeft met de deurvergrendeling kan dit dus zowel een technische als een elektronische oorzaak hebben. Vooral weer kijken naar het elektronische deel dient u eerst te controleren of de deurvergrendeling exact is uitgelijnd met het gat. Enkel wanneer de deurvergrendeling goed sluit kan de schakelaar daarna verbinding maken. Controleer vervolgens de schakelaar. Indien uw wasmachine een handmatige schakelaar heeft, ziet u een klein metalen plaatje dat precies tegen de deurvergrendeling aandrukt wanneer de wasmachinedeur wordt gesloten. Verzeker uzelf dat dit plaatje goed gepositioneerd is en ook nergens is verbogen. Als uw machine een op kwik gebaseerde schakelaar gebruikt, zorg er dan voor dat het kwik goed contact maakt met de interne contacten.

Pas wanneer u zeker weet dat het mechanische deel van uw deurvergrendeling goed werkt dient u naar het elektronische deel te kijken. De meeste wasmachines gebruiken een van deze twee schakelmogelijkheden. Beiden kunt u op dezelfde manier testen. Het ene model wasmachine maakt gebruik van een klem die u direct kunt testen. Het andere model wasmachine maakt gebruik van een bedradingskabel. Als uw wasmachine een bedradingsbundel heeft, is het zaak de twee delen uit elkaar te halen. Gebruik daarna de zijde die direct op de schakelaar is aangesloten voor het testen.

 

Om de elektrische aansluiting van uw dekselschakelaar te testen heeft u een multimeter nodig. Zet uw tester op een ohm-instelling van X1. Plaats elk van de multimeter sondes op een uiteinde van de bekabeling. Uw multimeter moet nu een oneindige waarde weergeven. Zet nu de schakelaar om. De oneindige waarde in het display van uw multimeter zal nu veranderen in 0.000 of nul. Ziet u deze waardes niet op het display van uw multimeter, dan moet u de schakelaar vervangen. Sommige dekselschakelaars zijn ook voor voorzien van een zekering. U kunt met het blote oog zien of de zekering nog goed is. Ziet de zekering er verbrand uit, dan is het tijd om deze te vervangen. Zorg bij het vervangen van de zekering er niet alleen voor dat u kiest voor dezelfde afmeting, maar ook hetzelfde weerstand. Een te hoge weerstand kan ervoor zorgen dat bij een eventuele kortsluiting niet uw zekering doorbrandt, maar een ander duurder onderdeel van uw wasmachine.

HET PROGRAMMAVERLOOP EN DE MOTOR

Het programmaverloop bepaalt wanneer het bij uw wasmachine tijd is om naar de volgende stap in het wasprogramma te gaan. Heeft u een wat oudere wasmachine dan regelt de programmaklok dit voor uw wasmachine. Bij nieuwere wasmachines wordt dit volledig automatisch en elektronisch aangestuurd door de printplaat. De programmaklok van de wasmachine bestaat uit elektrische contacten, een nokkenas en een motor. Als uw wasmachine het wasprogramma niet goed doorloopt kan het zijn dat de programmaklok defect is. Gelukkig kunt u dit gemakkelijk vervangen. Vaak hoeft u zelfs niet de hele programmaklok te vervangen, maar slechts de motor van de programmaklok of de elektronica. Heeft uw wasmachine een printplaat die het programmaverloop regelt, dan dient u de gehele printplaat te vervangen. Voor het testen van uw programmaklok heeft u een multimeter nodig. Zorg eerst dat u alle draden van de programmaklok loskoppelt. Stel vervolgens de programmaklok op een willekeurig menu in, behalve niet op ‘uit’. Voer op de contactpunten de continuïteitstest uit. Wanneer uw multimeter de waarde 0.000, nul, een pieptoon, of beiden vertoont dan is sprake van geen (draad)breuk in het elektrische circuit. Krijgt u geen waarde in het scherm van uw multimeter te zien, dan weet u dat u dit onderdeel dient te vervangen. Omdat elke wasmachine anders is, heeft uw wasmachine een diagram waarop staat vermeld welke punten enaansluitingen u moet testen voor de programmaklok.

Zoals we al eerder benoemden is het ook mogelijk een deel van de programmaklok te vervangen. Echter heeft u daarvoor wel speciaal gereedschap nodig. Bovendien is dit een technisch gezien ingewikkelde klus waar u gevorderde technische kennis voor nodig heeft. Het vervangen van de gehele programmaklok is daarom in de meeste gevallen de snelste en de goedkoopste optie.

Voor het installeren van de nieuwe programmaklok volgt u simpelweg het omgekeerde stappenplan dat u gebruikte om de programmaklok te demonteren.

 

 

CENTRIFUGALE SCHAKELAAR

De centrifugale schakelaar zorgt dat er op elk moment in het wasprogramma de juiste hoeveelheid water in de wasmachine aanwezig is. Een defecte centrifugale schakelaar kan ervoor zorgen dat uw wastrommel niet meer draait of niet op de juiste toeren draait. De …. Schakelaar hoort naast de motor van uw wasmachine te zitten. De exacte plaats verschilt per model wasmachine. Kunt de … schakelaar niet vinden, dan adviseren wij u om de gebruiksaanwijzing van uw wasmachine te raadplegen. Haal allereerst de stekker uit het stopcontact en draai daarna de schroeven waarmee de schakelaar is gemonteerd los. De draden kunt u met een tang verwijderen. Wanneer u de schakelaar heeft verwijderd is het tijd om het onderdeel door te meten met een multimeter. Zo weet u zeker of het onderdeel nog goed is. Stop de sondes van de multimeter in de klemmen van de schakelaar. Stel uw multimeter in op X1 en kijk wat hij aangeeft in het display. Wanneer uw schakelaar nog goed is dient u een waarde van 0.000 of nul in het scherm te zien. Geeft de multimeter een andere waarde of geen waarde aan dan dient u de schakelaar te vervangen. Vervang de schakelaar en zet de wasmachine weer volledig in elkaar. Draai alleen dan pas een testwas om te kijken of uw wasmachine daadwerkelijk gerepareerd is. Vervang de schakelaar en zet de wasmachine weer volledig in elkaar. Draai alleen dan pas een testwas om te kijken of uw wasmachine daadwerkelijk gerepareerd is.

DE WATER INLAATKLEP EN DE FILTER

De water inlaatklep regelt de instroom van warm en koud water in uw wasmachine. Wanneer de water inlaatklep niet goed of helemaal niet meer functioneert kan dat voor verschillende problemen zorgen, zoals teveel watertoevoer, alleen heet water, alleen koud water, of zelfs helemaal geen water. De water inlaatklep bevindt zich aan de achterkant van de wasmachine op de plek waar de slang de machine in gaat. Koppel eerst de slang(en) los en controleer of het water dat er uit komt, onder een goede druk staat.

Controleer vervolgens de filters op de inlaatklep om er zeker van te zijn dat ze niet door vuil of andere resten worden belemmerd. Wees hiermee uiterst voorzichtig, want de schermen zijn niet te vervangen, dus als u ze beschadigt, moet u de hele klep vervangen.

Indien u geen vuil bij de filters aantreft, moet u de solenoïde controleren. De solenoïde is een soort van relais die wordt aangesloten op iets mechanisch in plaats van op andere contactpunten. In dit specifieke geval ziet u draden met een plastic omhulsel aangesloten op de metalen contactpunten. Maak voordat u draden losmaakt altijd foto’s. Zorg er daarnaast voor dat u de draden altijd goed labelt, zodat u ze nooit verwisseld wanneer u ze opnieuw moet aansluiten. Maak daarna de draden pas los. Dit doet u door voorzichtig aan het omhulsel van de draden te trekken. Let er op dat u nooit aan de draden zelf trekt. U kunt daardoor gemakkelijk een draadbreuk veroorzaken binnen het plastic omhulsel zonder dat u het ziet. Wanneer het omhulsel van de draden niet makkelijk los komt maakt u gebruik van een tang. Controleer hierna beide uiteinden op roestvorming. Zijn de hechtingspunten iets roestig, dan dient u deze corrosievorming te verwijderen. Blijkt de het geheel volledig verroest, dan dient u het geheel te vervangen.

Vervolgens is het tijd om de continuïteitstest uit te voeren. Hiervoor heeft u een multimeter nodig. Stel uw multimeter in op Ohm X1. Plaats een op beide uiteinden van de aansluitpunten een sonde. Afhankelijk van het model wasmachine dat u heeft

krijgt u nu een waarde te zien. Ziet u echter de waarde oneindig, dan betekent dit dat u een magneet dient te vervangen. Herhaal dit proces bij de andere magneet. Indien u bij beide solenoïdes een waarde te zien krijgt, maar toch nog steeds last heeft van lekkend water, of helemaal geen water, dan betekent dit dat beiden nog goed zijn. Nu u dit heeft uitgesloten kunt u met zekerheid stellen dat uw wasmachine een mechanisch probleem heeft met de klep. Controleer de klep van binnen op vuil en andere resten die voor obstructie kunnen zorgen waardoor de klep niet goed opent, of niet goed sluit. Treft u geen vuil aan in de klep, dan is de klep defect en dient u deze te vervangen.

Om de inlaatklep te vervangen dient u allereerst de borgschroeven te lokaliseren. Bij de meeste wasmachines is de inlaatklep met twee borgschroeven aan de wasmachine gemonteerd.

Verwijder de schroeven en beweeg de klep voorzichtig om de slang te openen die de klep aansluit op de vulspuit van de wasmachine. Deze slang wordt waarschijnlijk op zijn plaats gehouden door middel van een schroefklem of een draadklem. Verwijder de klem en u kunt de slang loskoppelen. Verwijder de defecte inlaatklep en monteer een nieuwe op omgekeerde wijze.

DE WATERNIVEAU SCHAKELAAR / PLASTIC SLANG

De waterniveau schakelaar is verantwoordelijk voor het meten van het waterniveau in de wasmachine trommel. Het systeem werkt met een plastic met lucht gevulde buis. Deze buis loopt aan de buitenkant van de wasmachine trommel naar de bodem. Als het water in het bad stijgt, drukt het op de met lucht gevulde buis, waardoor de druk wordt verhoogd. Als het water de juiste drukwaarde bereikt, gaat de schakelaar in en het water wordt uitgeschakeld. Het uitschakelen van het water gebeurt door een elektrisch signaal dat gaat van de timer naar de temperatuurregelaar. Zodra de wastrommel vol is, wordt de elektriciteit terug naar motor geleid die op zijn beurt met het wasprogramma zal starten. Een defecte waterstandschakelaar kan resulteren in overbelasting of te weinig water vullen, afhankelijk van waar de storing ligt. Controleer eerst de luchtbuis. U dient daarbij te zoeken naar kinkjes in de buis, gaten, of andersoortige schade. Wanneer u de buis controleert zou er geen water in de buis aanwezig moeten zijn. Deze buis vult zich namelijk alleen met water wanneer de wastrommel is of wordt gevuld tijdens het wasprogramma. De buis moet ook goed verbonden zijn met de bodem van het bad en de waterschakelaar zelf. Als er geen problemen met de luchtbuis zijn, dient u de schakelaar te onderzoeken. Er bevinden zich drie connectoren op de schakelaar. Zorg dat u voor het loshalen van de draden altijd de draden goed labelt, zodat u ze later weer juist kunt aansluiten. Maak hierna pas de draden los en nooit eerder. Nu gaat u op elk van de drie draden de continuïteitstest uitvoeren. Aangezien er drie connectoren zijn, moet u elke combinatie controleren. Deze combinaties zijn 1 en 2, 1 en 3, dan 2 en 3.

Test elk van de combinaties door de sondes van uw multimeter op de uiteinden van de draden te plaatsen. Noteer voor elk van de combinaties de waarde die u heeft af kunnen lezen bij uw multimeter. Bij twee van de paren zult u een oneindig getal moeten kunnen aflezen. Daarnaast meet u ook de continuïteit. Blaas vervolgens zachtjes in de luchtbuis. U dient nu een klik te horen. Zorg er daarna voor dat u de druk vast houdt in de luchtbuis door uw duim of vinger op het uiteinde van de buis te drukken. Meet nu wederom de waardes van elke combinatie. De twee paren die eerder een lezing van oneindigheid afgaven, zouden nu continuïteit moeten tonen.

Andersom zou de combinatie die eerder continuïteit weergaf nu oneindigheid moeten tonen.

 

Als uw water drukschakelaar bij geen enkele meting een waarde laat zien weet u zeker dat deze stuk is en deze moet vervangen. Indien dit het geval is kijkt u goed wat de plekken zijn waar borgschroeven geplaatst zijn. Draai deze vervolgens rustig met een schroevendraaier eruit. Verwijder de oude schakelaar en vervang deze voor een nieuwe. Schroef de schakelaar weer vast met de borgschroeven en sluit vervolgens de bekabeling weer aan. Let hierbij goed op dat u de juiste draad aansluit om kortsluiting te voorkomen.

DE WATERPOMP

Een waterpomp is verantwoordelijk voor het circuleren van het water in uw wasmachine tijdens het wasprogramma. Vervolgens pompt de waterpomp naar de afvoer zodat de wasmachine kan beginnen aan het centrifugeren. De waterpomp is niet verantwoordelijk voor het vullen van de wasmachine. Dit wordt namelijk geregeld dat door water inlaatklep. Sommige wasmachines hebben een aparte afvoerpomp die het water wegpompt.

Wanneer de waterpomp niet goed functioneert kan dit voor vele problemen zorgen, zoals lekkages, het helemaal niet draaien van de wasmachine of niet afpompen na een deel van het wasprogramma. Zorg er altijd voor dat u eerst controleert of de afvoerslangen goed zijn aangesloten, en controleer ook op mogelijke blokkades alvorens u concludeert dat de waterpomp defect is.

Om bij de waterpomp te komen dient u het bedieningspaneel van de wasmachine te verwijderen. De meeste wasmachines zijn voorzien van een waterpomp die wordt aangedreven door een distributieriem, of een zogenaamde direct drive. Een direct drive waterpomp zit direct op de motor van uw wasmachine aangesloten. Een waterpomp die wordt aangedreven door een distributieriem is geplaatst op het chassis van uw wasmachine. Een direct drive waterpomp is te openen voor onderzoek. Een waterpomp met distributieriem is daarentegen niet te openen.

Er zijn drie problemen die meestal voorkomen als het gaat om een waterpomp. De eerste en meest voor de hand liggende oorzaak is de blokkade. Deze blokkade kan ontstaan door kleine items zoals sokken die in de pomp worden gezogen. De tweede oorzaak heeft te maken met de maken met de kwaliteit van de schoepen. De kunnen zijn afgebroken of versleten door de tand des tijds waardoor zij niet langer efficiënt het water kunnen afpompen. De derde en laatste oorzaak komt alleen voor bij waterpompen met een distributieriem. De spanning op de riem kan namelijk niet meer optimaal zijn waardoor de riem te los zit, of zelfs gebroken wat resulteert in een waterpomp die niet meer functioneert. Om de waterpomp te controleren op defecten dient u deze eerst te lokaliseren in uw wasmachine. Afhankelijk van het wasmachine model zijn er twee, drie of vier slangen op aangesloten. Zorg ervoor dat u elke slang een label geeft zodat u deze later weer op de juiste plaats kunt aansluiten. Verwijder pas hierna de slangen. De slangen zitten in de meeste gevallen met een draadklem of een slangenklem voorzien van een schroef. Indien uw model is voorzien van een slangenklem met een schroef dient u de schroef langzaam los te draaien waarna een de slang er gemakkelijk af kunt schuiven. Heeft u een draadklem, dan dient u de twee uiteinden van de draadklem stevig in te drukken. Deze komt dan los van de slang. Trek vervolgens de draadklem naar achter en plaats deze verderop de slang. Hierna kunt u de slang langzaam van de waterpomp afschuiven. Controleer nu de slangen op mogelijke scheurtjes, gaten, blokkades en kinken in de slang.

Vervang de slang indien nodig.

 

 

Als u een direct drive waterpomp heeft, zoek dan naar metalen clips die de afdekplaat vasthouden.

Gebruik een platte schroevendraaier om de clips voorzichtig te openen. Verwijder de waaier in de pomp en controleer deze op eventuele schade.

Indien u een waterpomp heeft die wordt aangedreven door een distributieriem is het afhankelijk van het model of u deze kunt openen. Wanneer u de waterpomp niet kunt openen is het belangrijk de ingangen te controleren op mogelijke blokkades en schade.

Wanneer u de blokkades heeft verwijderd, of een nieuwe pomp heeft gekocht plaatst u deze voorzichtig terug. Let er daarbij goed op dat u de juiste slang aansluit op de juist poort.

AANDRIJFRIEM

Heeft u een wat oudere wasmachine? Dan is de kans aanwezig dat u een aandrijfriem in uw wasmachine heeft. De aandrijfriem zorgt ervoor dat de kracht van de motor naar de waterpomp en de transmissie wordt overgebracht.

Problemen met de aandrijfriem kunnen zorgen voor een hard piepend geluid, een verbrande geur, of een wasmachine die helemaal niet meer draait.

Om de aandrijfriem te controleren op slijtage dient u allereerst het bedieningspaneel van uw wasmachine te openen of de wasmachine kantelen om toegang te krijgen tot de onderkant van uw wasmachine. Controleer de handleiding van uw wasmachine om te bepalen welke van de twee opties van toepassing is op uw machine en of uw machine überhaupt over een aandrijfriem beschikt.

Zodra u de riem gelokaliseerd hebt is het tijd voor inspectie. Indien de riem overduidelijk beschadigd of gebroken is dient u de aandrijfriem te vervangen. Ook wanneer de riem kleine scheurtjes vertoont, rafelig is, of is scheefgetrokken die u de riem direct te vervangen voor een nieuwe.

Controleer vervolgens de spanning van de aandrijfriem. Kijk waar het langste rechte stuk van de riem zich bevindt en druk daarop met uw duim of een paar vingers. De riem mag maximaal 1 centimeter meebuigen. Een riem die te los zit en dus teveel meebuigt kunt weer strak spannen bij het motordeel. Let er echter wel op de aandrijfriem geenszins is uitgerekt. Indien dit toch het geval blijkt dient u de riem direct te vervangen voor een nieuwe.

 

 

DE MOTOR, KOPPELING EN DE PULLEY

Als uw wasmachine echt helemaal niets meer doet kan het probleem liggen bij de motor, de motor koppeling van uw wasmachine of de pulley.

Hoewel wij u niet aanraden om de motor open te maken voor reparatie, kunt u wel de motor vervangen, of onderdelen die daarmee in verbinding staan zoals de koppeling en de pulley. Een pulley kan in de loop der tijd losser gaan zitten. Het is dus belangrijk om goed te controleren of de pulley nog steeds stevig vast zit en goed werkt. De meeste pulleys worden bevestigd aan de motoras met behulp van bouter die door het oog van de pulley gaan. Omdat dit koploze bouten zijn kunnen deze soms moeilijk te zien zijn. Wanneer de bouten losraken zal de pulley gaan slippen. Een losse pulley kan dezelfde symptomen geven als een wasmachine motor die kapot is. Wees er dus altijd zeker van dat u eerst de staat en ‘vastheid’ van de pulley controleert voordat u overgaat tot aanschaf van een nieuwe vervangende wasmachine motor.

Als u een wasmachine heeft met een direct drive motor, dan heeft deze een koppeling in plaats van een aandrijfriem. De koppeling is meestal gemaakt van 3 kunststof schijven met tabbladen die vergrendelen. Het deel waar de schijven elkaar moeten koppelen / vergrendelen kan op den duur slijten. Hierdoor ontstaat een slippende koppeling.

Een slippende koppeling kan ervoor zorgen dat uw wasmachine langzamer op toeren komt en in de meeste gevallen ook een lager maximaal aantal toeren bereikt.

Om de status van de koppeling te bekijken dient u eerst de motor te verwijderen. Open daarvoor het bedieningspaneel en zoek naar de motor van uw wasmachine. De waterpomp zit in de meeste gevallen op de motor aangesloten. Bij het verwijderen van de motor hoeft u echt niet de slangen van de waterpomp los te maken. Draai eenvoudigweg de schroeven waarmee de waterpomp aan de motor vastzit los en leg de pomp naast u. Ontkoppel vervolgens de kabelboom van de motor los. Trek altijd voorzichtig aan de connector, en nooit aan de draden zelf opdat deze daardoor kunnen breken.

Zodra u de waterpomp en de draadkabel losgekoppeld hebt van de motor, zoekt u de montagebouten. De meeste motoren worden vastgezet aan het frame van de wasmachine met bouten en bevestigingsclips. De bouten kunnen kunt u normaal losschroeven en de bevestigingsclips kunt u met een platte schroevendraaier verwijderen. Hierna kunt u de motor verwijderen.

De motorkoppeling is aan de as achter de motor gemonteerd. Scheid de drie koppelingsplaten en inspecteer elk op schade. Afhankelijk van uw model kunnen de platen rond, stervormig of zelfs driehoekig zijn. Als er te veel slijtage of scheuren waarneembaar zijn, moeten ze vervangen worden.

Als de pulley en de motorkoppeling nog uitstekend functioneert, ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk bij de motor zelf. Of het de moeite waard is om een nieuwe motor aan te schaffen hangt helemaal af van het merk en type wasmachine dat u heeft. Sommige motoren zijn goedkoop te vervangen, terwijl andere wasmachine motoren zo duur zijn dat u kunt overwegen een volledig nieuwe wasmachine te kopen. Kijk goed rond en laat u informeren over de mogelijkheden en de verschillende prijzen.

 

 

Vergeet daarbij ook niet de tweedehandswinkels die een defecte wasmachine met werkende motor zouden kunnen hebben staan. Hoewel de rest van zo’n wasmachine wellicht niet werkt, kunt u de werkende motor dan wel goedkoop als onderdeel eruit halen.

Voor het monteren van de nieuwe motor dient u eerst de motorkoppeling te bevestigen. Bevestig de motor vervolgens met de bijgeleverde schroeven. Sluit als laatste de kabelboom weer aan.

LEKKENDE WASMACHINE KUIP

Wanneer u last heeft van een wasmachine die lekt kan de oorzaak liggen bij de waterpomp, de waterinlaatklep of de slangen. Heeft u al deze zaken uitgesloten dan kan de oorzaak van uw probleem liggen bij de kuip van uw wasmachine. De kuip kan op verschillende plekken lekkage vertonen als de montage verouderd of versleten raakt. Deze plekken omvatten de koepelafdichting, de middelste pakking en de afdichtingen die het bad aansluiten op het buitenste framewerk van de wasmachine.

De meest voorkomende plekken waar een lekkage optreedt zijn de middelste pakking en de onderkant van de cilinder. Om toegang te krijgen tot deze plekken moet u de binnen- en buitenkant van de kuip verwijderen. De exacte plekken van de schroeven en bouten waarmee de kuip wordt vastgezet verschilt per merk en type. Kijk daarom altijd eerst goed naar de juiste bevestigingsplekken. Kunt u niet alle bevestigingsschroeven en bouten lokaliseren, dan adviseren wij u om de gebruiksaanwijzing van uw wasmachine te raadplegen. Over het algemeen zit de kuip met vier bouten vast aan het frame van de wasmachine. Elk van deze bevestigingen bestaat uit een bout, een metalen ring en een rubber ring om de trillingen te dempen. Naarmate de tijd verstrijkt kan de bout gaan roesten waardoor er lekkage kan ontstaan. Gelukkig kunt u dit probleem goedkoop verhelpen door het aanschaffen van een nieuwe bout en wat goede kit. Indien u minder geluk heeft is een groter deel van de kuip door roest aangetast. U dient dan de volledige kuip te vervangen of een nieuwe wasmachine te kopen. Dit laatste is uiteraard afhankelijk van de prijs van de kuip. Dit verschilt enorm van merk tot merk.

Zodra u alle afdichtingen heeft gecontroleerd en vervangen heeft wat nodig was, kunt u de wasmachine weer terug in elkaar zetten. Sluit de watertoevoer en de stroom weer aan, start de wasmachine en vul de kuip met water. Controleer de gevulde kuip wederom uitvoerig op eventuele lekkages.

Zodra u er zeker van bent dat alle lekkages zijn opgelost, kunt u het bedieningspaneel terug op de wasmachine zetten en weer van uw werkende werkmachine genieten.

 

 

AFVOERPOMP EN SLANG

Als uw wasmachine het water niet afpompt of lekkage vertoont aan de leiding of slangen, dan moet u dit gebied inspecteren om de oorzaak hiervan te achterhalen. Niet alle wasmachines hebben een aparte afvoerpomp. Sommige wasmachines beschikken over een ‘hoofdpomp’ die zowel zorgt voor het vullen van het water als het afpompen van het water. Bij wasmachines die wel over een afvoerpomp beschikken zal het defecte onderdeel ervoor zorgen dat de machine aan het eind van het was- of spoelprogramma stagneert en niet naar het volgende deel van het wasprogramma gaat. Ook kan het zijn dat uw wasmachine volledig stopt en geen water meer afvoert.

Voor u besluit de afvoerpomp te verwijderen en te vervangen dient u de afvoerslang te controleren.

Een geblokkeerde afvoerslang kan namelijk zorgen voor dezelfde symptomen als een defecte afvoerpomp. Zorg er nu eerst voor dat uw wasmachine volledig leeg is. Dit kan natuurlijk een probleem zijn wanneer uw wasmachine niet meer af wil pompen. Gelukkig zit er aan de voorkant van uw wasmachine onderaan een klein klepje met daarachter een afvoerslang. Zorg dat u nu een emmer of een pan en wat handdoeken bij de hand heeft. Leg de afvoerslang in de emmer en draai de afvoerkraan open. In enkele gevallen beschikt uw wasmachine niet over een kraan bij deze afvoerslang, maar wordt deze gesloten met een stop. In dat geval trekt u de stop uit de afvoerslang om uw wasmachine leeg te laten lopen.

Gebruik vervolgens een moersleutel om de bout los te maken die de afvoerleiding op uw machine houdt. Zodra de bovenkant los is, zorgt u met uw andere hand dat u de slang omhoog houdt terwijl u de slang van de afvoer loskoppelt. Zorg ervoor dat u de ringen goed vasthoudt, omdat deze kunnen vallen zodra de slang vrijkomt. Controleer de slang op lekkages, defecten, slijtage, blokkades en andere tekenen van problemen. Om de slang gemakkelijk te controleren op lekkage kunt u een gedeelte van de slang onderdompelen in een emmer water. Verplaats de lucht naar het ondergedompelde gedeelte door aan weerszijden van het ondergedompelde gedeelte te knijpen. Als u bellen ziet, lekt de slang en moet u dat gedeelte plakken. Verplaats de lengte van de slang totdat u de gehele slang heeft gecontroleerd op lekkage. Nu de slang is losgekoppeld controleert u ook meteen de afvoer zelf op eventuele blokkades. Kleine ophopingen kunt u vaak gemakkelijk met de achterkant van een kleerhanger uit de afvoer of de afvoerslang halen. Grote blokkades buiten de wasmachine kunnen mogelijk alleen worden opgelost door een gekwalificeerde loodgieter.

Pas wanneer u zichzelf volledig heeft overtuigd van de goede werking van de slang en de afvoer, kunt u de afvoerpomp nader inspecteren. Verwijder de afvoerpomp door de schroeven, bouten of andere bevestigingsmiddelen los te maken. Welk type bevestigingsmiddel u heeft hangt af van het model en merk van uw wasmachine. Koppel vervolgens de kabelboom los.

Gebruik een multimeter op de aansluitingen om te bepalen of de elektronica op de pomp werkt. Controleer de handleiding van uw wasmachine om te kijken welke waardes u zou moeten kunnen aflezen. Controleer de pomp zelf voor tekenen van slijtage of beschadiging. Als uw pomp voorzien is van schoepen dient u ook uitvoerig te controleren of deze vrij kunnen draaien en niet beschadigd zijn. Zodra u het probleem met uw afvoerpomp hebt opgelost of een nieuwe hebt aangeschaft, bevestigt u de kabelboom en de bevestigingsmiddelen. Bevestig de slangen opnieuw en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.

 

 

Vervang de ringen en klemmen op uw hoofdafvoerslang voordat u deze opnieuw aansluit op uw machine. Zorg ervoor dat de afvoerleiding ongeveer 20 tot 30 centimeter boven de hoogte van uw wasmachine uitkomt wanneer u deze terug monteert. Zo garandeert u een juiste afvoer van het water.

WASMACHINE BALANSSYSTEEM

Als uw wasmachine staat te schudden en te stuiteren op de vloer dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. De meest voorkomende, en ook de meest eenvoudige reden, is simpelweg dat uw was niet in balans ligt. Kijk dus altijd voordat u naar uw gereedschapskist loopt naar de was zelf. Probeer de was opnieuw te rangschikken of, wanneer het om een hele grote was gaat, een paar items uit de wasmachine te halen. Een zwaar beladen wasmachine raakt sneller uit balans dan een wasmachine waarin slechts een miniwas zit.

Indien het opnieuw rangschikken of het verkleinen van uw was niet direct het probleem oplost dient u zich te verzekeren dat de wasmachine volledig waterpas staat. Hoewel u wellicht bij de installatie van uw wasmachine uitvoerig aandacht hebt besteed aan het waterpas zetten van uw wasmachine, kan het toch zijn dat de wasmachine op den duur door trillingen opnieuw waterpas gezet dient te worden. Zet de waterpas op de voorkant van uw wasmachine stel de verstelbare voeten zo in dat uw wasmachine exact waterpas staat.

Indien uw wasmachine daarna nog steeds staat te trillen kan het zijn dat er een probleem is met het balanssysteem van uw wasmachine. Water is van zichzelf vrij zwaar (en al helemaal wanneer het in beweging is), dus uw wasmachine moet volledig kunnen vertrouwen op het balanssysteem van uw wasmachine. De balans in de kuip van uw wasmachine wordt verkregen door een combinatie van veren, contragewichten en zuigers. De exacte indeling varieert van model tot model. Controleer allereerst of alle onderdelen nog op de juiste plaats zitten. Controleer vervolgens of er geen speling op de onderdelen zit die vastzitten aan de kuip of het frame van de wasmachine. Indien u daarbij geen onvolkomenheden constateert, kan het zijn dat de veren, of andere onderdelen die zorgdragen voor de balans, zijn verzwakt. Een probleem van verzwakte en/of uitgerekte vering is soms lastig op het oog te beoordelen. Blijft u het probleem van trillen en stuiteren van uw wasmachine houden, dan adviseren wij u om de vering en alle andere ondersteunende delen te vervangen.

Nu uw wasmachine volledig is losgekoppeld kunt u ook het beste direct de vloer onder uw wasmachine inspecteren. Een draaiende wasmachine zorgt voor heel wat druk op de vloer waardoor naar verloop van tijd kan verzwakken. Een verzwakte vloer kan op den duur zorgen voor een toename van trillingen. Wanneer uw wasmachine bijvoorbeeld boven een kruipruimte staat raden wij aan de vloer op het punt waar uw wasmachine staat te versterken met balken. Indien dit niet mogelijk is, kunt u de wasmachine plaatsen op een plaat multiplex van 18mm. Dit kan de vloer versterken trillingen voorkomen of dempen.

 

 

DEFECTEN AAN DE WASTROMMEL

Indien uw kleding vast komt te zitten in de trommel kan dit zorgen voor gescheurde en beschadigde kleding. Om eventuele oneffenheden en beschadigingen aan de trommel te constateren dient u rustig met uw handen de hele trommel uitvoerig te inspecteren. Beschadigingen aan uw trommel kunnen veroorzaakt worden door roest of metalen onderdelen van uw kleding zoals ritsen, knopen, of andere decoratieve elementen. Indien uw grovere of scherpere delen ontdekt kunt u deze met een heel fijn schuurpapier glad maken. Zijn de beschadigingen van uw trommel watgroter, dan zit er helaas niks anders op dan de trommel in zijn geheel te vervangen. Zorg ervoor dat u alle roest goed in zijn geheel verwijdert. Doet u dit niet, dan zal het probleem zich alleen verder verspreiden. Indien de roestplekken op sommige delen lastig te verwijderen zijn kunt u kiezen voor een roestverwijderingsspray.

Door het opnieuw verven van de wastrommel kunt u gemakkelijk een paar jaar extra levensduur toevoegen aan uw trommel. Uiteraard zal dit er nooit zo mooi uitzien als af-fabriek. De afwerking van de fabriek bestaat meestal uit een droge verf die wordt verhit en uitgehard om het metaal volledig te beschermen.

Voordat u opnieuw verf gaat aanbrengen dient u het oppervlak eerst goed op te schuren en roestvrij te maken. U gebruikt hierbij een roestverwijderaar. Wees uiterst voorzichtig bij het gebruik van dit goedje. De roestverwijderaar bestaat namelijk uit een zuur dat schadelijk is voor uw huid en alle andere niet metalen delen van uw wasmachine. Laat deze roestverwijderaar twee tot vier uur intrekken op de te behandelen plek(ken).

Zet indien mogelijk een raam open zodat de ruimte goed kan luchten. De roestverwijderaar zou volledig uit zichzelf moeten verdampen. U hoeft dit goed dus niet met een natte doek te verwijderen.

Gebruik vervolgens een primer voor metaal om te zorgen dat het oppervlak beschermd wordt tegen vocht. Breng tot slot een witte emaille verf aan.

Etsprimer hierbij veruit de beste keuze. Let er op dat u primer voor het metaal niet volledig laat drogen. U dient de etsprimer aan te brengen zodra de metaalprimer deels droog is. Door de etsprimer aan te brengen wanneer de metaal primer pas deels droog is, zorgt u ervoor dat er een verbinding gevormd wordt tussen de twee verven.

Breng de etsprimer in dunne lagen aan zodat u eventuele druppels voorkomt. Valt er toch een druppel in uw wastrommel dan is er geen man overboord. Een paar druppels zullen uw wasmachine geen schade toebrengen. Vindt u de druppels toch niet fijn, dan kunt u deze het beste verwijderen met een natte doek direct nadat ze in uw trommel vallen. Merkt u deze druppels later pas op, dan kunt u ze ook verwijderen met een zeer fijn schuurpapier.

 

 

WANNEER MOET U EEN WASMACHINE MONTEUR BELLEN?

Hoewel u de meest voorkomende problemen met uw wasmachine prima zelf kunt oplossen, blijven er altijd zaken die u beter aan een professionele service monteur kunt overlaten. Zomaar wat knutselen en proberen met complexe elektronica kan resulteren in een flinke schok, of erger nog, een volledig defecte wasmachine. Zie het niet als falen wanneer u af en toe even afstand moet nemen van de wasmachine wanneer u niet zeker bent van de volgende stap. Dubbel checken is altijd beter, dan het maken van een onherstelbare fout. Op YouTube kunt u vele video’s vinden als u er even niet meer uitkomt, en ook op onze site vindt u vele tips voor het repareren van uw wasmachine. Komt u er nog steeds niet uit, overweeg dan om alsnog een gediplomeerde witgoed service monteur te bellen.

Als u geen geld heeft voor het laten komen van een wasmachine monteur, maar de reparatie niet in uw eentje voltooid krijgt, overweeg dan te bellen voor telefonisch advies. De meeste witgoed monteurs vinden het geen enkel probleem om een paar vragen te beantwoorden over uw specifieke wasmachine zodat u deze zelf kunt repareren.

Elektriciteit is nog zo’n onderdeel dat u liever aan een gediplomeerde monteur overlaat. Indien uw wasmachine niet meer werkt door een probleem met de elektronica dient u zeker te overwegen een professional te bellen. Feitelijk, alles wat verder gaat dan het vervangen van een zekering dient gedaan te worden door een gediplomeerde elektricien. Ook verzekeringstechnisch. Voor ernstige problemen met uw afvoer dient u een professionele loodgieter te bellen. Als de verstopping namelijk dieper zit dan u kunt reiken, dan is er speciaal gereedschap benodigd om de verstopping te verhelpen. Probeert u toch een dergelijke diepe verstopping te verhelpen zonder het juiste gereedschap dan zult u onherroepelijk de verstopping dieper in de leidingen drukken waardoor uw probleem verergert, of in het ergste geval zelfs zorgt voor een (kleine) overstroming op andere plekken in uw huis.

HET VINDEN VAN EEN BETROUWBARE SERVICE MONTEUR

Indien u een technicus nodig heeft, zij het voor elektriciteit, loodgieterswerkzaamheden of de wasmachine zelf, dan is het belangrijk dat u iemand vindt waarvan u weet dat deze betrouwbaar is.

Bel nooit een monteur alleen omdat deze bovenaan in Google staat, vermeldt staat in de Telefoongids, adverteert met een ontzettend lage prijs, of een gelikte reclame heeft.

Maak voordat u gaat bellen altijd eerst een lijst met mogelijk interessante monteurs. Vraag op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken aanbevelingen van familie en vrienden, maar laat nooit ‘een vriendje van’ komen. Deze laatste optie ziet er namelijk door de lage prijs altijd aantrekkelijk uit, maar zal u in de meeste gevallen uiteindelijk veel meer geld kosten.

Zoek de monteurs vervolgens op in Google en check de reviews. U hoeft zich daarbij niet alleen tot de Google reviews te beperken, maar u kunt ook de Facebook reviews, of andere lokale bedrijvengidsen bekijken. Wees er bij het bekijken van de reviews altijd van bewust dat er ook fake reviews tussen kunnen zitten. Heeft een bedrijf alleen maar lovende reviews en geen enkele kritische noot? Dan moet u deze reviews vooral met een korrel zout nemen. Langere en meer gedetailleerde reviews zijn over het algemeen betrouwbaarder dan korte reviews waarbij aanbevelingen staan als ‘snelle monteur, top service!’.

Kijk dus naar de reviews in zijn geheel die u leest bij desbetreffende monteur. Negeer reviews die een veel positiever of negatiever beeld weergeven dan de rest van de reviews.

Nu een aantal mogelijk interessante monteurs heeft gevonden is het tijd om de telefoon op te pakken. Bel met elk van deze monteurs en vraag om referenties. Een goede monteur verwijst u altijd graag door naar tevreden klanten. Vraag daarnaast ook door naar de benodigde diploma’s die eventueel benodigd zijn om de garantie op uw wasmachine te behouden. Informeer tot slot naar een offerte voor het uit te voeren werk. De meeste monteurs vinden het geen enkel probleem om een offerte af te geven zodat u prijzen kunt vergelijken.

EEN NIEUWE WASMACHINE KOPEN

Soms is de wasmachine het gewoon niet meer waard om gerepareerd te worden. In dat geval heeft u een nieuwe wasmachine nodig. Bij voorkeur eentje waarvan u weet dat deze nog jaren zonder problemen mee zal gaan.

WAAR HEEFT U BEHOEFTE AAN?

Als u een nieuwe wasmachine gaat kopen moet dat er een zijn die aan uw behoeften voldoet. Dat klinkt logisch, maar dat wordt nog vaak vergeten. Woont u bijvoorbeeld samen met een monteur, bouwvakker, tuinman of iemand anders die met regelmaat flinke vlekken in zijn of haar kleding heeft, dan heeft u wel een wasmachine nodig die zulke ernstige vervuiling aan kan. Heeft u een groot gezin? Dan heeft u bij voorkeur een wasmachine met een grotere trommel nodig.

WAT IS UW BUDGET?

Wasmachine zijn de laatste jaren flink doorontwikkeld. Het is geen uitzondering dat een wasmachine uit het duurdere segment het equivalent van een kleine computer aan rekenkracht heeft. Natuurlijk hangt aan dit alles een prijskaartje. Een prijskaartje dat uiteraard hoger is dan bij een wasmachine zonder al die toeters en bellen. Voor u valt voor deze mooie opties, en het misschien zelfs wel aan uw wensenlijst toevoegt, dient u zich af te vragen.

Gebruik ik deze functies wel op regelmatige basis?

ENERGIEZUINIGE WASMACHINE OF DE STANDAARD?

De meest energiezuinige wasmachine draagt het A+++ energielabel. Energieklasse A+ lijkt op het label misschien op het eerste gezicht zuinig, maar dit is momenteel de meest onzuinige klasse bij wasmachines. Volgens de regels van de Europese Unie moeten alle nieuwe wasmachines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Hoewel de meest energiezuinige wasmachine ook op de lange termijn de goedkoopste optie lijkt, is dit niet altijd het geval. Niet alleen zijn deze wasmachines duurder in aanschaf, maar bij sommige daarvan dient u ook een speciaal wasmiddel te gebruiken wat in de meeste gevallen duurder is dan het normale wasmiddel.

De meest energiezuinige wasmachines hebben echter natuurlijk ook voordelen. Hiermee kunt u namelijk op veel lagere temperaturen wassen en u verbruikt veel minder water om uw kleding en andere was schoon te krijgen. Dit betekent dat uw was dan ook veel sneller droogt in de droger, waardoor u bij de wasdroger ook weer kosten op de elektriciteit bespaart.

 

 

HET KOPEN VAN EEN GOEDE TWEEDEHANDS WASMACHINE

Een andere manier om geld te besparen is het kopen van een goede gebruikte wasmachine.

Gebruikte wasmachines kunt u tegenwoordig overal kopen zoals op Marktplaats, veilingen, lokale Facebook groepen en tweedehands witgoedhandels. Met name bij witgoedwinkels worden vaak wasmachines ingeruild door mensen die een nieuwe wasmachine kopen. De ‘oude’ wasmachine doet het dan vaak nog prima.

Wanneer u een nieuw gebruikte wasmachine koopt heeft u tevens vaak het voordeel van nog bestaande fabrieksgaranties. Daarentegen wordt een nieuw gebruikte wasmachine vaak niet bezorgd.

Afgezien van dit kleine nadeel, zijn er toch een behoorlijk aantal voordelen op te noemen om toch te kiezen voor een goede tweedehands. Mensen doen hun ‘oude’ wasmachine vaak weg om een aantal redenen. Zo is emigratie voor mensen vaak een reden om hun wasmachine te verkopen, of het upgraden naar een nieuw model met meer toeters en bellen. Vergeet niet, er zijn heel wat mensen die gek zijn op gadgets, en met de constant ontwikkelende wasmachine snufjes vallen wasmachines met bijvoorbeeld een TwinDos functie (waarmee de wasmachine automatisch wasmiddel doseert) inmiddels ook onder de meest gewilde gadgets. Wat de reden van inruil ook is, in de meeste gevallen gaat een nieuw gebruikte wasmachine vaak nog jaren mee, vaak tegen een fractie van de oorspronkelijke aanschafprijs.

Indien u overweegt een nieuw gebruikte wasmachine te kopen is het wel handig een paar richtlijnen in acht te nemen zodat u een goede deal kunt bedingen. Lees allereerst reviews over de wasmachine die u wilt aanschaffen. Het zou namelijk zonde zijn om eerst de wasmachine te kopen, om er vervolgens achter te komen dat deze van de hand is gedaan omdat dat specifieke model bekend staat om kleding niet goed schoon te wassen. Kies daarnaast voor een bekend merk, zoals een Miele of een Bosch. Een gebruikte wasmachine zal een kortere levensduur hebben, dus u wilt er zeker van zijn dat de onderdelen van de te kopen wasmachine volop verkrijgbaar zijn. Bovendien gaan een Miele en Bosch wasmachine vaak veel langer mee dan elk ander merk wasmachine. Een bijna nieuwe merkloze wasmachine lijkt namelijk misschien op dat moment een goede deal omdat je veel voor je geld lijkt te krijgen, maar het lachen vergaat u al snel als er een onderdeel kapot gaat en blijkt dat u nergens onderdelen ervoor kunt bestellen. Of vervelender nog, u kunt het onderdeel wel vinden maar tegen bijvoorbeeld 175 euro, terwijl andere merken het voor een fractie van de prijs aanbieden.

Wanneer u uiteindelijk een wasmachine op het oog heeft is het zaak deze van tevoren zo goed mogelijk te onderzoeken en te testen. Kijk bijvoorbeeld of de wasmachine deur goed sluit. U hoort daarbij een klik-geluid te horen. Hoort u dit niet, dan is de deurvergrendeling niet meer goed en koopt u mogelijk een lekkende wasmachine. Controleer daarnaast de trommel. Draai deze rond en voel of deze nergens aanloopt. Zoek ook naar mogelijke roestplekken in de trommel of delen die zijn aangetast waardoor uw kleding beschadigd kan raken. Maak het klepje aan de voorkant van de wasmachine open en kijk of de schoepen van het wasmachine filter draaien zonder dat ook deze aanlopen of zijn afgebroken. Controleer tot slot alle ingaande en uitgaande slangen op gaatjes, breuken, knikken en andere beschadigingen.

 

Wanneer u zeker weet dat u geïnteresseerd bent in de wasmachine stelt u voor uzelf vast wat de wasmachine u maximaal mag kosten. Wees niet bang om te onderhandelen. Weet dat de prijs van een tweedehands wasmachine altijd een vraagprijs is, en veel minder prijs vast is dan een nieuwe. Met onderhandelen heeft u niets te verliezen en, wanneer u over goede onderhandelingskwaliteiten beschikt, kunt u vaak nog flink wat geld van de vraagprijs afdingen.

CONCLUSIE

Een nieuwe wasmachine vraagt vaak om een flinke financiële investering. Met het juiste tijdige onderhoud gaat deze dan ook vaak jaren mee.

Wanneer deze dan uiteindelijk kapot gaat hoeft een wasmachine reparatie u in de meeste gevallen dan ook niet de wereld te kosten. De meeste wasmachine reparaties kunt u gewoon zelf thuis uitvoeren, zelfs u al nog nooit aan een elektrisch apparaat heeft gesleuteld.

Het enige dat u voor een geslaagde reparatie hoeft te doen is de tijd nemen, tijdige afstand nemen om het geheel te overzien en voldoende foto’s maken van uw wasmachine voordat u onderdelen loshaalt. Met dit e-book kunt u stap voor stap het probleem van de wasmachine achterhalen. Voor u het weet heeft u het defecte onderdeel vervangen en draait uw wasmachine weer onbezorgd als nooit tevoren.

Hoewel wij u graag helpen, adviseren wij u ook om nooit geld aan een wasmachine monteur uit te geven als dat niet nodig is. Met de informatie in dit e-book zou u de meest voorkomende problemen moet kunnen herkennen en repareren, om vervolgens indruk te maken op uw partner en overige familieleden met uw reparatie skills.

 

Taalkeuze

© 2018 - 2021 WitgoedRecycling | sitemap | rss